Kváskový chléb…..

Vážení a milí naší zákazníci,

dnes jsem byla z jedné prodejny, kam dodáváme chléb a pečivo dotazována, proč není ve složení chleba uveden “kvásek”. Chtěla bych touto cestou vysvětlit všem našim zákazníkům, kteří se v současné době setkávají s označením “kváskový chléb” rozdíl mezi označením kvas a kvásek. Kvas chlebový je zkvašená žitná mouka. Vyrábí se v dlouhém kvasném procesu a vyzrálý kvas se používá k výrobě žitného, žitnopšeničného a pšeničnožitného chleba bez přídavku droždí. Proto nemusí byt ve složení chleba uveden kvásek, jelikož se nejedná o surovinu, ale o výrobní postup.
Pokud je chléb vyroben touto technologii, je to chléb kvasový. Stejně se vyrábí i kvas pšeničný.

Kvásek je vše, co je kypřeno droždím. Ale nemusíme kvásek odsuzovat. Bez něj bychom neměli pečivo, buchty, vánočky a ostatní kynutá těsta. A bez těchto dobrot by byla naše kuchyně chudá. Je potřeba jen nazývat věci správně a neplést spotřebitele, informovat pravdivě.
Bohužel i sdělovací prostředky záměrně uvádějí spotřebitele v omyl.

Tím nechci nikomu říkat, že chléb vyrobený s použitím droždí je špatný, vůbec ne. Každý má na našem trhu své místo a každý má svého zákazníka. Jsou pouze dva druhy chleba i pečiva: D O B R É a Š P A T N É.

Všem přeji jen to nejlepší zboží.
Helena Krtičková, majitelka firmy

Tags: